Gazpacho

Składniki:

550 g tomatoblend, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 1 kawałek imbiru, ok. 5 cm, 2 żółte papryki słodkie, 1 kostka bulionowa, 1-2 czerwone papryczki chilli, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka kurkumy, 250 g twarda biała ryba, 1 łyżka oliwy z oliwek 400 g ciecierzycy, 300 g ryżu basmati

powrót do listy
dla 3 osób
45 minut

Przygotowanie:

  1. Umyj słodką paprykę i pokrój ją na małe kawałki. Obierz i posiekaj cebulę. Delikatnie posiekaj czosnek. Obierz imbir i pokrój go na małe kawałki.
  2. Włóż jedną cebulę i słodką paprykę, a także czosnek, imbir, paprykę chili, miód, przyprawy i kostkę bulionową do blendera i dodaj kostkę bulionową. Mieszaj, aż uzyskasz gładką pastę chili.
  3. Pokrój rybę na kawałki.
  4. Podgrzej oliwę na dużej patelni, dodaj pozostałą słodką paprykę i cebulę i smaż. Dodaj pastę chili do pozostałych składników i smaż przez kilka minut (około 5 minut lub do momentu, aż stanie się pachnąca).
  5. Dodaj mieszankę pomidorów i 100 ml wody.
  6. Przepłucz ciecierzycę i dodaj je do mieszanki. Gotuj wszystko, aż sos zgęstnieje.
  7. Ugotuj ryż basmati zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
  8. Smaż rybę na osobnej patelni, aż będzie gotowana i złotobrązowa. Dodaj smażoną rybę do curry.